5100 BLANK NO PROGRAM

Forum dedicated to discussion on EF Johnson Radio products

Moderator: willbartlett

Post Reply
W0VNE
Posts: 34
Joined: Fri Apr 17, 2015 1:51 pm

5100 BLANK NO PROGRAM

Post by W0VNE » Mon Oct 09, 2017 12:34 pm

I refurb old EF johnsons (Clean, test, repair, tune) and have some ver 1 5100's I've been looking at them and one has this odd problem where is comes up really slow and after self test reports BLANK. Then after a short time it says NO PROGRAM. Now, I'm still a bit of a noob but I think this is that the radio lacks firmware? It reports ver 1.20.11 on power up (Yes, I know that sounds weird because I've seen that there is supposed to be a version 1.18.x thats the "final" version. But I have a number of these and they work great. Any ideals on how to get this one running? I ppreciate any ideas.

And second issue. I've tried sending money to a guy on Ebay and I've tried getting it from here but I just can't seem to find anything that will update a 5100 from 1.6.x or 1.8.x to 1.18 The 1.18.x updater routine I have is a stand alone program not the older .hex files etc that you would use PCC to update with. And I've powered up read the version then restarted so its in code download mode (Bottom button) It starts unpacking the files then nothing. Just communications errors which is odd since it just worked telling me the version. Has anyone got any advise on how to make that work?

Last question. I've (At last) got the ver 1 5300 firmware express updater for making old radios into 1.30.11 version (Old radios) *Thank you AUSTECH! It seems like this works if the previous version is newer then 1.10.x (Or I'm doing something wrong) I've got a little circuit thats switch selectable to do standard programing or put it into firmware upload mode. Has anyone got something between 1.10.x and 1.30.11 that I can try? The 1.10.x firmware is craptastic.

Thanks - Jay at Refurbatron
or the letter "j" period "craswell at GEE male dot commies.

W0VNE
Posts: 34
Joined: Fri Apr 17, 2015 1:51 pm

Re: 5100 BLANK NO PROGRAM

Post by W0VNE » Mon Jan 15, 2018 10:44 pm

I said I was a bit of a noob. This is incorrect. I am a total zeroid. "NO PROGRAM" is an indication that the radio doesn't have any channels programmed. So... If you load any code plug into the radio that error message goes away.

Duh! Sorry to waste peoples time.

- Jay

jim202
Posts: 120
Joined: Sat Mar 29, 2003 9:47 am
Location: New Orleans region

Re: 5100 BLANK NO PROGRAM

Post by jim202 » Sun Feb 04, 2018 8:48 am

[quote=W0VNE post_id=16757 time=1516070682 user_id=12016]
I said I was a bit of a noob. This is incorrect. I am a total zeroid. "NO PROGRAM" is an indication that the radio doesn't have any channels programmed. So... If you load any code plug into the radio that error message goes away.

Duh! Sorry to waste peoples time.

- Jay
[/quote]

I am by no means an expert on the 5300 radios. But I will tell you that you will need the correct version of PCC (the programming software)to program those radios. What is the correct version, I have no idea. There is a pile of different versions floating around.

When you first power up the radio, the display will put up 2 sets of numbers. You will need both sets of those numbers to find out which version of PCC you will need to get started. There use to be a spread sheet with some of the versions of these numbers translated into the version of the programming software (PCC) you need.

I hope you have the level converter box and the programming cable needed to program these radios.

Jim

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest